Project: Houten wereldkaart

Standaard

Ik wilde al een hele tijd een houten wereldkaart aan de muur. Die zijn gewoon te bestellen, maar best duur. Ik besloot om het zelf te gaan doen:

1. Keuze van de juiste wereldkaart

Er zijn veel verschillende projecties van de wereld. Mijn eerste voorkeur ging uit naar de Fuller Projectie (google maar eens) omdat deze uitvoering van de wereldkaart het beste de onderlinge verhoudingen van de continenten weergeeft. Mariëlle was ook best enthousiast, maar verder begreep niemand het echt goed. Uiteindelijk heb ik daarom toch gekozen voor de Braun projectie, deze is een stuk herkenbaarder.

2. Uitsnijden

Ik heb de continenten op de beste (effectiefste) wijze in twee bestanden gezet en opgestuurd naar Snijlab.nl. Daar is het ontwerp uitgesneden met een laser op 12mm dik populieren mdf. Na een week ontving ik de houten platen thuis. Door het uitlaseren is er erg veel detail, meer dan ik had gedacht ! Ook zijn de randen mooi donker geworden.

3. Beitsen

Populieren hout heeft een erg lichte kleur, ik heb er een laag beits met noten kleur op gedaan. Flink verschil! Na vier uur was het droog.

4. Bevestigen

Met een beamer projecteerde ik het originele bestand op de muur. Het was best lastig om dit precies horizontaal en in de juiste grootte te krijgen. De continenten en eilanden heb ik met sneldrogende montagekit op de muur gezet. Om een zwevend effect te creëren én om te voorkomen dat de kit teveel uitliep, gebruikte ik houten prikkertjes.

5. Daarna…

Voor de zekerheid had ik kussens op de vloer gelegd, maar er is niets naar beneden gevallen. Een paar eilandjes had ik aan de verkeerde kant gebeitst, dus die heb ik een dag later bevestigd. Alles bij elkaar kostte het ongeveer €220,-. Dat is minder dan de helft van wat ik normaal kwijt geweest zou zijn 🙂

Houtkachel! Yes!

Standaard

De woonkamer is zo goed als af en vandaag is de houtkachel bezorgd en aangesloten. Een droom komt uit, wat is dit gaaf! We hebben gekozen voor een Dik Geurts Medium High en hebben ook een iets grotere vloerplaat besteld om de nieuwe houten vloer te beschermen.

Nu lekker stoken!